София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бойко Борисов не се яви да свидетества по делото Москов

Привикани бяха почти всички министри от 2016-та година

пропускане
5 годиниОбщество 12 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов не се яви в Специализирания наказателен съд да свидетелства по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов заради неотложен ангажимент. Той е изпратил молба до съдебния състав да бъде разпитан на друга дата. Свидетел по делото е и Меглена Кунева, която също не се яви.

Щом е подписал решението за ваксините, значи тогава не е намерил нищо смущаващо в него, заяви вицепремиерът Томислав Дончев днес в Специализирания наказателен съд. Той даде свидетелски показания по делото за приетите като дарение от Турция през 2015 г. ваксини срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов.

По време на съдебното заседание стана ясно, че решението за ваксините е взето на неприсъствено заседание на Министерски съвет.

В съдебна зала дойдоха Томислав Дончев, Владислав Горанов, Ивайло Московски и Божидар Лукарски. Те дадоха показания по делото за турските ваксини. Москов е обвинен, че ги е приел, без да са разрешени за употреба у нас и е ощетил с над 320 милиона лева държавата.

"На година се вземат стотици решения на Министерски съвет. Аз, въпреки отличната си памет, не мога да помня всяко едно от тях. Но въпросната точка, отпреди три години, си я спомням. Аз имам навика да се интересувам и да търся допълнителни факти и извън папките“, обясни пред журналисти заместник министър-председателят Томислав Дончев. "Имаше кризисна ситуация и колегите от Министерство на здравеопазването търсеха разрешаване на кризисната ситуация“, допълни още Дончев.

Дончев бе категоричен – щом е подписал решението, значи тогава не е намерил нищо смущаващо в него. Той обясни още, че обичайно неприсъствените решение на кабинета се вземат в условия на спешност, както и че не може да каже защо по това време в страната ни не е имало такива ваксини.

„Аз първото решение не съм го подписал, може би съм бил в чужбина или не мие предявено за подпис, но съм подкрепил финансовата обосновка към него. След това има още две решения през 2015 година, които също са взети неприсъствено“, обясни министърът на финансите Владислав Горанов.

Финансовата обосновка има за цел да покаже дали ще сделката ще има въздействие върху държавния бюджет и респективно върху бюджета на Министерството на здравеопазването. „Видно от нея се твърди, че няма да се налагат допълнителни разходи и тя е одобрена“, каза Горанов.

Срещу бившия здравен министър Петър Москов е повдигнато обвинение заради приетите като дарение през 2015 г. от Министерството на здравеопазването на Турция 100 000 дози ваксина за деца „Пентаксим” и 100 000 дози ваксина „Хепатит Б“ - „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Според прокуратурата от действията на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233 лв., но и неимуществени вреди, изразяващи се в недоверие на гражданите в дейността му.

Срещу Москов е повдигнато и второ обвинение заради това, че през 2015 г. умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“.

Освен Москов обвиняеми по делото са още Адам Персенски, Любомир Димитров, Росен Алексиев и Юлияна Ценкова.