София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бойко Борисов с равносметка след 1 година управление

Премиерът е горд с намаляването на външния дълг

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

 „Срам ме е, че не успяхме да представим Конвенцията за защита на жените и децата от домашно насилие, по начина, по който да убедим обществото, че по-голямата част от Европа приеха тази конвенция. Гордея се, че с 2,3 милиарда лева свалихме външния дълг, трети сме в Европа по външен дълг, който в момента е 25% от БВП“, това каза пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов в равносметка 1 година след началото на кабинета „Борисов 3“.

Борисов очаква до края на мандата на кабинета външният дълг да достигне до 20% от БВП.

Той отчете, че доходите в страната растат и се опита да успокои хората, които смятат, че с въвеждането на еврото у нас всичко ще поскъпне.

 „ЧЕЗ е сделка, която много внимателно наблюдаваме, не се изказваме по нея, защото това са големи компании с опитни адвокати. Могат да ни заведат искове, които да са със стотици милиони за уронване на репутацията. Мълчаливо за публиката, но иначе много внимателно наблюдаваме всичко, което се случва там. Аз лично се надявам, че няма да се случи, но това е лично мое мнение", заяви премиерът, в коментар за продажбата на най-голямото ЕРП у нас.

По случая с ареста на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева Борисов коментира, че това е случай, от който трябва да се извадят поуки за по-добра организация на работата на досъдебно и съдебно производство и подчерта, че трябва да се даде шанс на антикорупционния орган.

"С прокуратурата правим всичко възможно да преборим този бич с корупцията", категоричен е министър-председателят. "Проблем има и затова създадохме този орган и обединихме всики организации, които се занимават с корупцията. Най-важна е превенцията - държавата, общините, бизнесът - трябва да има страх, че ако нарушиш закона ще има последствия. Истински се надявам този орган да не се превърне в бухалка, при мен няма как да стане. На мен са ми го правили - припомнете си Костинброд, фъстъците в Авиоотряда", припомни Бойко Борисов.

Запитан за войната между институциите и по-конкретно с президента Радев, той коментира: „Престрелките са от него към нас и към този момент това носи само вреда. Дядо ми казваше, че винаги е по-добре два коня да теглят каруцата, отколкото един. А Радев се държи като президент само на две партии - БСП и ДПС“. Борисов подчерта, че за да има разбирателство, е разпоредил „министрите всеки ден да искат срещи с президента”.

По повод свободата на словото, премиерът коментира, че проблемът не е политически и медиите трябва сами да си го решат. „Има европейски закон, да се осветлят собствениците, да се извади всичко на масата. Не сме оказвали натиск на никого. Да, има проблем - вестници се атакуват едни други. Какво да направим за да спрем Прокопиев и Пеевски да воюват? Не се месим и затова нищо не правим", каза Бойко Борисов.