София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бойко Борисов се срещна с работодатели и синдикати

Обсъдиха бизнес средата и икономиката с премиера Бойко Борисов

4 годиниИкономика 4 Боряна Райчева

Работодателите и синдикатите се срещнаха с премиера Бойко Борисов. Те обсъдиха предложението правителството да подпише национално тристранно споразумение за реформи през следващата година в четири направления - бизнес среда и икономика, енергетика, демография, образование, пазар на труда и трудова миграция, социални въпроси. В срещата участваха и вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев, че на срещата е дискутирана "Зелената сделка", която е била оповестена от ЕС. По тази тема е била обсъждана необходимостта България да се включи в програмата "Въглищни региони в преход", както и в Механизма за капацитети, който да бъде изработен и нотифициран, за да може в него да участват трите централи от Маришкия басейн.

Друга тема е недостига на човешки ресурси и необходимостта от програма за интегриране на гражданите с български произход от трети страни. Обсъждано е било и възможността за облекчаване на трудовата миграция, информира още Велев.

По думите му въпросът за болничните е една от 40-те теми и не е най-важната. По нея работодателите се надяват да постигнат споразумение за комплекс от мерки, които да ограничат злоупотребите.