София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БОЙКО БОРИСОВ УЧАСТВА В СРЕЩАТА НА ВЪРХА В ПРАГА

ВИШЕГРАДСКАТА ГРУПА ОБСЪЖДА ВЪНШНИТЕ ГРАНИЦИ НА ЕС

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов взима участие в Срещата на върха на Вишеградската група днес.
Лидерите на Чехия, Полша, Унгария и Словакия се събират, за да обсъдят мерките по опазване на външните граници в ЕС. На срещата ще присъства и македонският държавен глава Георге Иванов.
Дискусията се провежда в Прага само дни преди посещението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск в чешката столица утре.
Участието на премиера Бойко Борисов е съгласувано с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Родният министър-председател ще се срещне и с чешкия си колега Бохуслав Соботка.
Разговорите за мигрантския поток и опазване границите на съюза са от изключително значение. По думи на чешкия премиер ако не бъдат договорени спешни мерки за регулация на бежанците в Гърция и Турция, то тогава от Вишеградската група ще търсят решение в България и Македония.
Родният премиер обаче не е съгласен с варианта да бъде изградена граница между Македония и Гърция. В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, Борисов е заявил категорично, че трябва да се търси общоевропейско решение.
Германия е изразила недоволство по провежданата днес Среща на върха в Прага.
Форумът отбелязва 25-ата си годишнина. Вишеградската група се събира само 3 дни преди Срещата на върха в Брюксел.