София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БОЙКО БОРИСОВ В СЪДА: ОПИТАХ СЕ ДА ПОМОГНА НА СТАНИШЕВ

ПРЕМИЕРЪТ СВИДЕТЕЛСТВА В ПОЛЗА НА БИВШИЯ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Министър-председателят Бойко Борисов се яви в съдебната зала по делото срещу Сергей Станишев. Премиерът беше призован като свидетел, след като по време на предишния си мандат, стана причина за тръгване на наказателно производство срещу лидера на ПЕС.
Тогава, именно Борисов съобщи, че изгубените секретни документи от бившия министър-председател, са му били донесени от „лоялен гражданин“.
Делото тръгна при закрити врата по искане на прокуратурата. След като премиерът беше изслушан, пред журналисти той разказа, че в залата е свидетелствал в полза на Станишев.
Сергей Станишев спази традицията си да не присъства на воденото дело срещу себе си. Затова пък в залата бяха призовани и бившият шеф на Националната служба „Сигурност“ Иван Чобанов и бившият министър на отбраната – Веселин Близнаков.
Припомняме, че Сергей Станишев е подсъдим затова, че по време на мандата си като премиер в периода 2005-2009 г. е изгубил 7 секретни документа. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание глоба. За лъжесвидетелстване, съдът предвижда до 5 години лишаване от свобода.