София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Боил Банов: Няма да подам оставка, свърших си работата

От „Спаси София“ искат оставката на министъра, заради пожара в Царските конюшни

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Организацията „Спаси София“ иска оставката на министъра на културата Боил Банов, заради пожара в Царските конюшни, които горяха в събота срещу неделя.

„Това е поредната сграда паметник на културата, която бива унищожавана. Факт е, че минисътърт на културата очевидно не се справя, след като ние през два месеца се събираме да коментираме поредната унщожена сграда“, казват от организацията.

От организацията отчитат, че тежката съдба на много от малкото ни ценни сгради очевидно не успява да трогне никого от властимащите у нас и бизнесмените, "искащи да строят многоетажни лъскави билдинги на мястото на нашата история и култура".

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов също обвини Министерство на културата в бездействие след пожара в бившите Царски конюшни в центъра на столицата.

В социалните мрежи Чобанов нарече инцидента "разрушителен и вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство в града".

Той призова министърът на културата Боил Банов час по-скоро да приключат процедурата по обявяване на сградата като паметник на културата от национално значение.

Министър Банов на свой ред му отговори, че ще направи всичко възможно да задвижи процедурата. Още утре щял да придвижи документацията, но процедурата щяла да падне в съда. Министърт заяви още, че не смята да си подава оставката си, защото е свършил своята работа. „Не мога да подам оставка, защото някой пали някъде, където аз съм осигурил охрана от гледна точка на Закона за културното наследство“, каза пред бТВ Боил Банов.

В същото време той заяви, че е изненадан и бесен от пожара в Царските конюшни. „Много пъти съм казвал, че е безмислено собственици на такива сгради да ги палят и рушат, защото законът е категоричен, че те са длъжни отново да ги възстановят в автентичния им вид“, каза министърът и допълни, че към момента няма значение дали палежът на сградата е умишлен или случайност, а важното е, че тази сграда се охранява от Министерството на културата като паметник на културата.  

По думите му е стартирана процедура по обявяване на Царските конюшни като сграда от национално значение, но е необходимо време за приключването й. „Тази сграда е под същата охрана, под каквато би била и като паметник от национално значение“, подчерта отново Банов.