София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Боил Банов: Няма опростени пари от Министерството към фирми

Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по случая

пропускане
5 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

От 4 години съм рекетиран чрез запис от лицето Ангел Ангелов, служител на Министерството на културата. Това каза пред журналисти министърът на културата Боил Банов във връзка с твърденията на народния представител от БСП Елена Йончева, че е участвал в корупционни схеми по документацията на проект „Ларгото“.

Министър Банов показа исковата молба на Министерството на културата във връзка с иск към фирмата-изпълнител на проекта „Ларгото“ за просрочено време и неизпълнени дейности. „Повече няма какво да кажа. Това, което е скалъпено в момента - от 4 години съм рекетиран с някакви записи, лицето се казва Ангел Ангелов и беше директор на Дирекция „Европейски програми и проекти“ в Министерството на културата. Вежди Рашидов го уволни за поредица гафове, несправяне, включително и хипотези за записи. Така, че от 4 години съм рекетиран с този запис, само че всички, които работя с мен знаят, че аз не се поддавам на рекет. Тези евтини компромати не правят чест на никой“, подчерта министърът.

„Не мога да кажа, вероятно е монтаж. Аз съм правил десетки оперативки. По този проект сме се мъчили всички, да мотивираме и нашите служители, да се случи, завърши и да се направи. Аз и от това, което ви говоря в момента, да изрежете различни думи, може да направите - не знам, да ме дадете на съд. Рекетират ме с това, че имат записи“, обясни той. „Вероятно аз ще заведа дело. Това са проектаджии. Това са хора, които искат незаконосъобразно да влизат в проекти и когато това не стане, започват да рекетират, шантажират, тормозят, сплашват. Всичко, което е по закъснения от дни, несвършена работа, за всичко е заведено искове. Ще се консултирам с адвокати ще съдя, който мога, който мога по трасето ще съдя. Това, което мога да кажа, че към мен рекет и сплашване не минава“, заяви Банов.

Министърът бе категоричен, че може да подаде оставка мигновено. "Оставка, аз казах и на премиера, буквално нямаше кога да разпиша, защото чаках да дойде тази искова молба и да сляза и да я покажа. Оставка съм готов да подам мигновено. Аз съм български режисьор, аз не съм се родил министър", каза още Банов.

Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и разпореди незабавно извършване на проверка, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Още днес ще се пристъпи към изискване на цялата документация по сключването и изпълнението на договора за строителство на обект „Ларгото“, културно комуникационен комплекс „Сердика“ 2- 3 етап.

Ще бъдат снети и обяснения от лицата, имащи отношение към случая.