София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Боинг 707 се разби около Техеран

На борда на самолета е имало около 10 души

пропускане
5 годиниИнциденти 36 Боряна Райчева

Товарен самолет „Боинг 707” на иранската „Паям еър“ се разби в понеделник в района на Техеран. Според телевизия Прес , на борда на машината е имало 10 души и има вероятност пилотите да са оцелели. В същото време агенцията IRNA съобщава, че в резултат на катастрофата всички хора на борда са загинали.

Самолетът е бил нает от авиокомпания Kyrgyzstan Airlines, за да изпълни полет от Бишкек до летище Пайам в град Карей, на 40 км от Техеран, съобщава ТАСС. Най-вероятната причина за катастрофата е пилотска грешка при кацането. Според някои медии, пилотите погрешно за започнали кацане на друго летище и не са имали време да приземят самолета в рамките на пистата. Боинг-ът се блъснал в стената на летището и се преобърнал в близкия жилищния район. Според Фарс на борда на самолета е имало 16 души, а единственият оцелял бил полетен инженер, който успял да излезе от разбития самолет.

Говорителят на летище „Манаск“ в Бишек обаче заяви, че все още не е известна точната бройка на хората, които са пътували в Боинга. Пресслужбата на летището не разполага с информация за националността на екипажа.
Най-малко десет медицински екипа и хеликоптер работят на мястото на инцидента.

Междувременно иранската армия също излезе с изявление в местните медии, съдържащо подробности за инцидента, но не посочва конкретно собствеността на машината „Тази сутрин, самолет Boeing 707, който превозваше месо и се движеше от Киргизстан, извърши аварийно кацане на летище Фатах в Алборц”, се казва в прессъобщението.