Гледай
на живо

Боинг няма да спрат производството на самолети от модела 737

Компанията все пак намалява продукцията от 52 на 42 самолета месечно

Боинг няма да спрат производството на самолети от модела 737 Авиогигантът „Боинг” принудително намалява производството на самолетите „737&rdquo... thumbnail text

Авиогигантът „Боинг” принудително намалява производството на самолетите „737”. Мащабно разследване установява дали най-масово продаваният модел на компанията е безопасен за употреба. Повече от 300 вече произведени машини не летят заради двете тежки катастрофи в Индонезия и Етиопия, при които загинаха над 340 души.

От „Боинг” обявиха, че намаляват производството от 52 на 42 самолета месечно. Компанията обнови автоматичната система, която много експерти определят като причина за катастрофите. „Боинг” продължава да настоява, че „737” са безопасни.

Десетки компании все още не са отменили поръчките си за такива машини, но вече текат няколко разследвания срещу „Боинг”. Внесени бяха и първите съдебни искове от роднини на загиналите срещу компанията. Всичко това може да доведе до огромни загуби на пари, пазарен дял и работни места.

Предварителният доклад за причините за катастрофата в Етиопия, при която загинаха 157 души, сочи, че пилотите многократно са опитали да изключат система за стабилизиране, която предизвиква насочване носа на машината надолу.

В момента всички машини от този тип са приземени заради съмнения, че е възможно някои от системите за контрол върху самолета да са причината за двете катастрофи.