София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Божидар Лукарски: Истината за комунизма трябва да се знае и припомня

Почетени бяха жертвите на режима от лагера „Слънчев бряг“ в Ловеч

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

"Докато ви има Вас, които не забравяте тоталитарния режим и пострадалите от него, ще бъде жива паметта за тези тежки моменти от историята на България! Много хора днес се опитват да омаловажат тъмната страна на комунизма, да предизвикат носталгията по „сигурното и безоблачно“ социалистическо общество. Опитват се да внушат на нас, демократите, че антикомунизмът е отживелица и вече не трябва да говорим за това". Това заяви лидерът на Съюза на демократичните сили Божидар Лукарски на поклонението пред жертвите на комунизма при лагера „Слънчев бряг” в Ловеч, ежегодно организирано от партията в града.

Тези опити са опасни, защото целят да изтрият от паметта на поколенията мрачните и трагични страници на тоталитариния режим, чиито последствия тегнат и до днес върху България.
Лукарски призова това да не се допуска, защото го дължим на жертвите, на техните близки и на бъдещите поколения. Той допълни, че истината за комунизма трябва да се знае и припомня, за да не се допусне никога българи да убиват българи заради идеологически различия.
На възпоменанието присъстваха още националното ръководство на СДС, представители на Съюза на демократичните сили от цялата страна, зам.-председателите на Народното събрание Димитър Главчев и Иван Иванов и други представители на партиите от Реформаторския блок, както и ръководства на СДС от цялата страна.