София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Болестта на Алцхаймер е заразна

Учени откриха как се предава по кръвен път

6 годиниЗдраве 9 Боряна Райчева

Биолози откриха нови свидетелства, че болестта на Алцхаймер може да се предава чрез преливане на кръв и да се развие извън мозъка. Това се казва в статия, публикувана в списание Molecular Psychiatry, предаде БГНЕС. Ние доказахме, че „причинителите“ на болестта на Алцхаймер могат да бъдат единични частици бета-амилоид, свободно плаващи в кръвта. Когато съединихме кръвоносните системи на две мишки, този белтък успя да проникне в мозъка на втория гризач и да стартира процеса на дегенерация на нервната тъкан“ , заяви Уайхун Сун от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър.
През септември 2015 г. британски учени, които изучаваха мозъка на хора, починали от „луда крава“, установиха, че болестта на Алхаймер в действителност може да се предава от човек на човек в резултат на заразяването на нервните тъкани от чуждородни приони. Прионът е вид инфекциозен агент, който се състои само от белтък. Те са ненормално структурирани форми на белтъците на организма-гостоприемник, които са способни да преобразуват структурата на нормалните белтъчни молекули в подобна на своята структура. Това за пръв път постави учените пред факта, че болестта на Алцхаймер може да е заразна.