София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Болница връща онкоболни след спор със здравната каса

Пациенти се оплакват от отказано лечение

5 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Пациенти твърдят, че от началото на седмицата им е отказвано лечение и са връщани от МБАЛ „Сердика“. Причината е достигнат лимит на отделенията в болницата, които отговарят за онкоболните.

 

Д-р Методи Янков, управител на МБАЛ „Сердика“ заяви, че от снощи е започнала спешна и пълна проверка на болницата, която ще докаже, че са спазени правата на пациентите, закона за здравето и националния рамков договор.

 

„На 27, 28 и 29 поради изчерпване на нашия държавен лимит от касата за общоболничния бюджет, ние върнахме планови пациенти, като ги пренасочваме от днес нататък, защото приетите днес, утре и вдругиден са ни за новия период – месец юни, когато ще започнем с новия бюджет, обясни управителя на болницата.

 

Д-р Янков обясни, че 30% от леглата в болницата са за онкоболни, а на разположения са 3 отделения.

 

„Ние сме едно от най-големите лечебни заведения, които се занимавят с онколоия, имаме 3 отделения. Но 50% от нашия бюджет е за лечението на тези пациенти и ние не можем да си позволим да затворим други отделения, за да продължим с лечението на онкоболните“.

 

Болницата обещава, че ще се справи и няма да отказва лечение на нито един планов пациент.

 

Управителят обясни, че е поискал от здравната каса да му бъдат отпуснати предварително 5% от предвидения бюджет за планови пациенти, но отговор така и не е получил, в следствие на което болницана загубила 130 000 лева за месец април.