София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Болници тестват новата методика за формиране на заплатите

Здравният министър ще проверява недостига на минимумите в КТД

5 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

В болниците в Бургас, Варна и Велико Търново започва тестването на новата методика за формиране на заплатите. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който започва срещи с ръководствата на областните и общинските болници. 

„В момента тези болници имат ресурс, така че с всяка болница ще проиграем как на практика биха могли да се увеличат възнагражденията и какви проблеми биха възникнали при структуриране на разходите между отделните медицински специалисти“, цитира министъра БТА. 

Според него методиката нямала задължителен характер: Но в нея има основни неща, които бихме искали да видим - как на практика ще помогнем за формиране на правилни съотношения“.

„Ако се приеме, че санитар получава заплата с коефициент 1, за професионалистите по здравни грижи ще бъде 1.7, а за лекар - 2.2“, поясни Кирил Ананиев.

По думите на министъра директорите на лечебните заведения са осъзнали, че трябва да се търси баланс между заплатите на отделните медицински специалисти.

По повод невъзможността и сега някои болници да достигнат заложените минимуми в Колективния трудов договор, Кирил Ананиев каза, че щяла да бъде „проверено с колко и защо не ги достигат“.