София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борба за премиерския пост на Великобритания между Джонсън и Хънт

Основните теми бяха Брекзит и Вашингтон

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Двамата кандидати за лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания - Борис Джонсън и Джеръми Хънт - имаха сериозен сблъсък по въпросите на Брекзит и британските отношения с американския президент Доналд Тръмп в телевизионен дебат снощи.

Джонсън има значителна преднина в надпреварата за приемник на Тереза Мей начело на Консервативната партия и правителството.

Едночасовият дебат протече в две части. Първата бе посветена на Брекзит. Джеръми Хънт обвини Борис Джонсън, че единственото важно нещо за него е да се добере до Даунинг стрийт 10 след като отказа да отговори на въпроса дали ще подаде оставка, ако не извади страната от ЕС на 31 октомври.

От своя страна Джонсън иронично заяви, че се възхищава на Хънт за способността да променя мнението си толкова често, визирайки факта, че навремето Хънт гласува за оставане в ЕС. И двамата кандидати заявиха, че са готови за Брекзит без сделка, но, за разлика от Джонсън, Хънт изрази известна тревога за последиците. Хънт освен това изключи разпускането на парламента, докато Джонсън посочи, че би запазил всички опции на масата.

Във втората част на дебата най-чувствителна бе темата за дипломатическия скандал между Лондон и Вашингтон. Джеръми Хънт потвърди казаното вече от него, че осъжда обидите на Доналд Тръмп по адрес на Тереза Мей и че няма намерение да сменя посланика Тим Дарък, който, според изтекла информация, е нарекъл „некомпетентна“ администрацията на Тръмп. Джонсън отказа да отговори пряко на въпроса дали осъжда Тръмп и дали ще остави посланика на поста му, след като по-рано Тръмп заяви, че не желае да работи с него.

Политическите наблюдатели смятат, че макар и като цяло Хънт да се е представил малко по-добре в дебата, това едва ли ще промени мнението на членската маса на Консервативната партия, сред която Джонсън е фаворит.

Междувременно лейбъристите поискаха нов референдум за Брекзит. Лидерът им Джереми Корбин прикани новия премиер, който трябва да бъде избран между Борис Джонсън и Джереми Хънт да спре излизането от Европейския съюз, предаде БиБиСи.

Около 160 000 членове на Консервативната партия имат право да гласуват за партиен лидер на мястото на Тереза Мей. Бюлетините за вота вече са разпратени и мнозина вероятно вече са гласували, което означава, че снощните дебати са закъснели и ефектът им може да е ограничен, дори представянето на Хънт да е било убедително. Името на победителя ще бъде огласено на 23 юли.