София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борис Джонсън агитира шотландците и ирландците за Брекзит

Милиарди инвестиции им обещава новият британски премиер

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Новият премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън днес е на първо посещение в Шотландия.

Визитата идва дни, след като лидерката на Консервативната партия в Шотландия Рут Дейвидсън заяви, че няма да подкрепи Брекзит без сделка.

Припомняме, че шотландците отхвърлиха на референдум с 55% срещу 45% отделяне от Великобритания през 2014 г. Но на референдума за Брекзит през 2016 г. гласуваха за оставане в ЕС.

Премиерът ще посети военна база в Шотландия. „Борис Джонсън призовава шотландците да работят с него за спасяването на целостта на Кралството“, пише в. The Scotsman.

Според изданието Джонсън обещава да „поднови връзките, които обединяват нашата Великобритания". Според него ще се инвестират 300 млн. британски лири в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия като разширение на програмата за развитие на градските райони.

Очаква се Джонсън да говори с първия министър Никола Стърджън по време на визитата си, макар че такава среща не е потвърдена от Единбург.

Премиерът ще посети също Уелс, за да се срещне с фермери. В Северна Ирландия пък предстои да обсъди преговорите за възстановяване на правомощията на местното правителство.