София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борис Джонсън гони от партията внука на Уинстън Чърчил заради Brexit

Депутатът Никълъс Сомс бе за отлагане на излизането от ЕС

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Консервативната партия на Обединеното кралство изключи депутатите в Камарата на общините, които са гласували за отлагането на Brexit за след 31 октомври.

Председателят на партията и премиер Борис Джонсън беше призовал консерваторите, да не го правят, след като правителството се готви за Brexit без сделка, информира BBC.

В сряда Камарата на общините получи правото да разгледа законопроекта за пренос на срока за излизане от ЕС за по-късен период.

Внукът на легендарния британски премиер Уинстън Чърчил, Никълъс Сомс, е сред изключените. Наред с ветерана на парламента Кен Кларк и бившия министър на външните работи, на отбраната, на транспорта и на финансите Филип Хамънд.

„Аз ще гласувам срещу правителството с много тежко сърце...“, каза Никълъс Сомс.

Общо за промяната на дневния ред са гласували 21 депутати от Консервативната партия. След гласуването премиерът заплаши с предсрочни избори.

„Аз не искам нови избори, но ако депутатите гласуват утре за това, за да спрат преговорите и получат още едно безсмислено отлагане, това ще е единственото решение“, се закани Борис Джонсън.