София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борис Джонсън и Жан-Клод Юнкер с първа среща

Двамата ще се срещнат в Люксембург

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Британският премиер Борис Джонстън ще се срещне днес в Люксембург с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с главния преговарящ на Евросъюза за Брекзит, Мишел Барние.  

Причината за срещата е депутатите приеха закон, който ще принуди премиера да поиска от ЕС удължаване до крайния срок до 31 октомври, ако споразумение не бъде договорено до 19 октомври.

Обединеното кралство не е готово да отложи Brexit след текущия срок от 31 октомври, Борис Джонсън трябва да каже на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на разговори днес.

Източник на „Даунинг стрийт“ казва, че г-н Джонсън ще подчертае, че иска да постигне сделка до 18 октомври след ключова среща на върха в ЕС. Но ако не е възможно, той ще "отхвърли всяко предлагано забавяне" и ще напусне без никаква сделка, предаде BBC.