София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борис Джонсън назначи върли брекзитьори в кабинета си

Бившият преговарящ за Брекзит Доминик Рааб сменя Джереми Хънт

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Британският премиер Борис Джонсън сформира нов кабинет, след като министрите от екипа на Тереза Мей един по един си подадоха оставките.

Ключовите постове получиха евроскепетиците. От агресивните евроскептици като бившия шеф на МВР Саджид Джавид , който в новото правителство ще е министър на финансите.

Умерените в лицето на бившия преговарящ за Брекзит Доминик Рааб получи поста министър на външните работи. Той напусна правителството на Тереза Мей като министър по „Брекзит“ заради несъгласието си със сделката със ЕС.

„Премиерът обозначи приоритетита на политиката си, главният от които е изходът от ЕС в посочени срокове. Брекзитът ще ни даде невероятни икономически оредимства в бъдеще и е това, за което да работим“, казва Доминик Рааб.

Известната британска депутатка Прийти Пател пък получи поста на министър на вътрешните работи.

„Заедно с портфейла на нов шеф на това ведомството получих задължението даследя за сигурността на страната ни, за благополучието на гражданите ни и да се боря с престъпността, която залива улиците на градовете ни“, обобщи Прийти Пател.