София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борис Джонсън от утре е новият британски премиер

Политикът смени Тереза Мей като лидер на консерваторите

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Бившият кмет на Лондон и ексминистър на външните работи Борис Джонсън е следващият премиер на Обединеното кралство.

Джонсън спечели финалното гласуване в надпреварата с действащия министър на външните работи Джереми Хънт. За Борис Джонсън са гласували 92 хил. привърженици на консерваторите при 46 - за Джереми Хънт. 

Във вторник по обяд той официално оглави Консервативната партия на Великобритания. Така той сменя на поста досегашния премиер и нейн лидер Тереза Мей.

„Искам да благодаря на тръгващия си лидер Тереза Мей за нейната изключителна служба за тази партия и на тази държава“, заяви Джонсън.

Официалната церемония за встъпването в длъжност на новия министър-председател е в сряда. Тереза Мей пък в сряда трябва да подаде официално искането за оставката на кралицата Елизабет II. Днес тя участва в последното заседание на Парламента, на което трябва да отговори на въпросите на законодателите за постигнатото в мандата й. 

В понеделник редица министри-консерватори в кабинета на Тереза Мей обявиха, че ще подадат оставки, ако Джереми Хънт загуби на Борис Джонсън.

Проблемът е, че Борис Джонсън призова за "твърд" "Брекзит", което означава, че след 100 дни Лондон излиза от Европейския съюз (ЕС) със сделка или без. 

„Ще завършим Брекзит до 31 октомври“, заяви той след обявяването на резултатите от гласуването.