София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борис Джонсън проведе телефонен разговор с премиера на Ирак

Утре във Великобритания ще се проведе Съвет за сигурност

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Британският премиер Борис Джонсън проведе телефонен разговор с изпълняващия длъжността премиер на Ирак Адел Абдел Махди. Според изявление, разпространено от кабинета на ръководителя на британското правителство, страните са обсъдили начините за деескалиране на напрежението в региона.

"Лидерите обсъдиха необходимостта от намаляване на напрежението в региона и се съгласиха да работят заедно, за да намерят дипломатически път напред", се казва в изявление на Даунинг стрийт. 10. Премиерът също подчерта факта, че Обединеното кралство остава непоколебимо в ангажимента си за стабилност в Ирак и суверенитета на страната. ".

Ситуацията в Иран ще бъде обсъдена във вторник на заседание на Съвета за сигурност на Обединеното кралство, председателствано от премиера Борис Джонсън. Това съобщи в понеделник Sky News, позовавайки се на официален представител на държавния глава.

Според канала ситуацията в Близкия изток след убийството на иранския генерал Касем Сoлеймани ще се превърне в една от основните теми на заседанието на съвета, което е планирано отдавна и трябва да се проведе тази седмица.

Лондон е обезпокоен, че Иран обяви в неделя последния етап от отпадане на задълженията за ядрената сделка за 2015 г. Новият ход на Техеран предполага, че вече няма да спазва ограниченията за броя на центрофугите за обогатяване на уран, установени от Съвместния цялостен план за действие по иранската ядрена програма.

В съвместно изявление, издадено в неделя вечерта, Джонсън, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон изразиха загриженост относно „негативната роля“, която според тях Техеран играе в Близкия изток и призоваха той да се откаже от военните действия и мерките, които противоречат на ядрените сделката.