София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борис Джонсън ще се бори за стола на Тереза Мей

Бившият шеф на МВнР и кмет на Лондон се готви за премиер

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Най-популярният британски политик Борис Джонсън ще се бори за поста на министър-председател на Обединеното Кралство.

Бившият министър на външните работи и екскмет на Лондон обяви за плановете си на бизнес форум в Манчестър. „Разбира се, че планирам да го направя“, каза консерваторът, който беше сред лидерите на кампанията за Брекзит.

„Мисля, че това вече не е тайна за никого“, допълни още Джонсън. Той отдавна е критик на политиката на премиера, като заради несъгласието си с подхода за Брекзит беше напуснал шефския пост в МВнР.

Надпреварата за наследник на Тереза Мей започва. Британският премиер е подложена на натиск да напусне поста на лидер на Консервативната партия преди лятото на 2019 г.

Според британския в. Independent Тереза Мей отхвърли исканията за незабавно обявяване на дата за оттегляне. Това стана пон време на среща с високопоставени консерватори в Уестминстър.

Високопоставеният консерватор сър Греъм Брейди не остави никакви съмнения за това, че действащият премиер има още само няколко седмици на поста.

Според него предстои консерваторите да се съберат отново в първата седмица на юни. Целта е да се споразумеят за времевите рамки за избиране на неин наследник.

Брейди заяви, че такава среща ще се проведе, независимо дали Тереза Мей ще успее да осигури парламентарно мнозинство за нейната сделка за Брекзит от четвърти опит.

Шансовете споразумението за Брекзит на премиера да получи одобрение в парламента намаляват все повече.
Представител на опозиционните лейбъристи пък заяви, че партията му ще отхвърли споразумението за Брекзит. Освен ако не бъде постигнат някакъв компромис при преговори с консерваторите.