София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борислав Игнатов иска да отпуши трафика в София

„Като в ЕС да е разделно сметосъбирането в столицата“

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Организацията на движение в София трябва да се ревизира, за да няма "тапи" по кръстовищата и да има пространство за пешеходците. Това предлага кандидатът на „Демократична България“ за кмет на София арх. Борислав Игнатов.

Подумите му трафикът през центъра трябва да бъде преосмислен, особено в дните с код за високо замърсяване.„Транспортът е целогодишен и основен замърсител“, каза архитектът в интервю за Mediapool.

„Да има механизъм за поне частичното спиране на движението на автомобили. Поставяме проблемите, каквито са. Дискутираме с гражданите и заедно намираме работещи решения. Смятаме, че това е нашата сила“, казва Борислав Игнатов.

Според него е добре да се направи цялостна ревизия в начина и организирането на транспортната схема. „Голям проблем е транзитният поток през центъра. Той е източник на трафик, замърсяване, шум. Ще предложим алтернативен маршрут, за да се осигури по-голяма пешеходност на централната част“, сподели кандидатът на ДБ.

Борислав Игнатов предлага да се махнат общите кофи за боклук, а такса смет да зависи от количеството отпадъци.

„И не е задължително да доведе до по-високи такси. Напротив, таксите може и да станат по-ниски. Но само ако дълбоко реформираме системата на базата на принципите на кръговата икономика и възприетата в ЕС йерархия за управление на отпадъците“, казва архитектът.

Той предлага в столицата да се въведе разделно събиране при източника – недопускане на смесването на рециклируемите с биоразгразимите отпадъци.

„За да бъде повишено количеството и качеството на разделно събраните за рециклиране отпадъци и максимално намалено количеството, което е за сметището“, обобщи Борислав Игнатов.