София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов: Бокова остава кандидатурата за генерален секретар на ООН

Премиерът категоричен: Няма да допуснем външно влияние върху избора на България

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

България остава зад кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Това обяви на правителствено заседание днес премиерът Бойко Борисов.

"Ирина Бокова официално остава българската номинация за генерален секретар на ООН. На 26и Бокова да влезе след първите двама – ще положа всички усилия за това и призовавам всички Ви да направите същото“, заяви премиерът.

По негови думи изборът на Бокова за номинация е направен в края на кабинета Орешарски, въпреки че е било рано за обявяване на кандидатура.

"Не приемам, че била късно издигната. Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, да съм го отзовал отдавна. Неуспехът на Бокова да бъде мой, ваш или на правителството – няма да го допусна", категоричен беше още премиерът.

Борисов не спомена нито дума по другото име, което се завъртя в медийното пространство в последните дни, свързано с кандидатурата на България за генерален секретар на ООН – Кристалина Георгиева. Той обаче коментира информацията, че Германия и Русия са направили опит да повлияят на българското решение по темата: "Не бих допуснал някой да си играе с името на България и нашия суверенитет. Няма да допусна в друга държава да се решава нашият избор и не съм го допускал."

Думите му бяха подкрепени и от външния министър Даниел Митов: "Спекулациите около Германия и Русия тръгнаха от медиите. Ние не желаем да участваме в твърдения и договорки. Няма да оставим да бъдем повлияни от трети държави. Никой не ни се меси."

Министър – председателят допълни, че е изпращал писма с призив за подкрепа към българската номинация за поста до всички президенти, крале, външни министри и премиери. А самата Бокова е отказала покана за среща от Борисов.

„Аз поканих Ирина Бокова да дойде днес, но тя ми отговори, че има по-важна работа. Това не ми направи добро впечатление.", добави още Бойко Борисов.