София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов: Брюксел имат мъдри и сигурни Балкани

Съветът за сътрудничество на високо равнище проведе среща в Белград

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

В Белград се проведе среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния. Премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Михай Тодосе и президентът-домакин Александър Вучич обсъдиха напредъка в развитието на икономическото сътрудничество, бъдещи инфраструктурни проекти, укрепването на регионалната стабилност, подкрепата за интеграцията на държавите в региона, което е приоритет на България в предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз.

Брюксел имат мъдри, прогнозируеми, сигурни Балкани, които не генерират проблеми, а желаят да спазват всички правила, които европейската демокрация налага”, заяви премиерът Бойко Борисов след работната среща, цитиран от бТВ. Той подчерта, че срещата е далеч по-лесна от срещата с лидерите на Западните Балкани в София, “защото три от държавите сме в Европейския съюз, а Сърбия винаги е била в сърцето на Европа и неразделна част от Европа”, коментира премиерът. Борисов посочи, че е оптимист и вярва на Александър Вучич, че ще се скъсят сроковете за присъединяване към ЕС.

Според Алексис Ципрас, Гърция, България, Румъния и Сърбия могат да изиграят изключително голяма роля за развитието и придвижването напред на целия Балкански регион, което, по думите му, ще даде по-добра перспектива за цяла Европа. Гръцкият премиер подчерта, че Сърбия не може да остане повече извън семейството на ЕС.

Премиерът Бойко Борисов пристигна снощи в града, където беше посрещнат от сръбския президент и от премиера на страната. По-късно бе организирана работна вечеря с Александър Вучич, Ана Бъртабич, Алексис Ципрас и Михай Тудосе.