София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: България е рекордьор по задържане на синтетични наркотици

Борисов с реч пред Общото събрание на ООН

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов заяви в речта си по време на Срещата на върха за мира „Нелсън Мандела“ в рамките на Общато събрание на ООН, че Българското председателство на съвета на ЕС през първата половина на тази година е положило усилия за постигането на напредък и консенсус между държавите членки по основните направления в областта на мира.

„Гордеем се, че в този период беше приет мандатът на Европейския съюз за започване на преговори за сключване на ново споразумение за партньорство със 79 държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Преговорите имат за цел модерно и динамично партньорство с тези страни, като важен инструмент за справяне с глобалните предизвикателства - от борбата с бедността и неравенството до насърчаването на мира, сигурността и устойчивия растеж за всички", подчерта Борисов.

Премиерът призова за премахване на насилието заради полова, религиозна и етническа принадлежност в Африка и целия свят.

Пред журналисти Борисов съобщи, че България е рекордьор по задържане на синтетични наркотици.

„Против съм легализация на каквато и да е дрога. Виждате колко проблеми имаме с пътната безопасност заради алкохол или мека дрога. България по-твърда от сега не може да бъде. Рекордьори сме по задържането на синтетични наркотици”, съобщи Борисов.

Вчера премиерът се срещна с премиера на Грузия, с когото обсъждаха членството на страната в НАТО и Европейския съюз. Борисов се срещна и с външния министър на Саудитска Арабия и президента на Египет, с които са обсъдили помощ за страната, която може да играе бариера пред мигрантска вълна към Европа. Вчера премиерът Бойко Борисов се ръкува с американския президент Доналд Тръмп по време на срещата на върха на ООН в Ню Йорк. Двамата си размениха кратки реплики. Буквално секунди след ръкостискането между най-влиятелният в света президент и българския премиер, на кадрите, стигнали до медиите се вижда, как екипа на Борисов му показва заснетата с телефона й кратка среща очи в очи.