София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: България с най-висок кредитен рейтинг на Балканите

Премиерът и финансовия министър с брифинг по актуалните теми

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Проектът на новата финансова рамка за 2021г-2027г има номинарно 8% увеличение за България. Това каза премиерът Бойко Борисов пред медиите, във връзка повишения кредитен рейтинг на страната, преди да замине за  Испания за участие във форум за климата.

"Кредитните агенции споделят оценките за макроикономическото развитие на страната до края на тази година. Оценяват се положително всички структурни реформи за присъединяването на ИЕРЕМ 2", обяви по време на брифинга министърът на финансите Владислав Горанов.

Преди дни премиерът публикува във фейсбук страницата си новината, че международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (S&P) повишава кредитния рейтинг на България до равнище BBB, като се позовава на добрите фискални резултати и вероятността от напредък по пътя към приемане на еврото.

"С това повишаване на кредитния рейтинг достигаме най-високия кредитен рейтинг на Балканския полуостров", добави той.

"След голямата криза и фалита на КТБ ние успяхме не само да си върнем положителния кредитен рейтинг, но и да покажем на нашите партньори, че страната ни е стабилна в икономически план. Това дава и по-голяма сигурност за инвеститорите", коментира финансовият министър.

„В момента Европейската комисия е определила темата за климата като главна“, каза още премиерът.

Борисов коментира и мръсния въздух, и че трябва да се мисли за добрата продължителност на живот.  


Очаква се страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата да постигнат напредък по редица въпроси, свързани с финансирането на дейности в борбата с изменение на климата в развиващите се държави, с пазарни механизми за сътрудничество, както и докладване на поетите ангажименти заради климатичните промени.


Държавните и правителствени ръководители на страните по Конвенцията ще изложат позициите си, с които да се даде напредък на преговорите за финализиране на правилата за прилагане на новия пазарен механизъм по чл. 6 от Парижкото споразумение. В него се залага възможността за използването на доброволни механизми за намаляване на емисиите, предназначени за развиващите се държави.

На Конференцията министър-председателят Бойко Борисов ще представи позициите на България по важни въпроси и приоритетни теми, свързани с изпълнението и отчитането на целите на Споразумението от Париж.