София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: България се стреми към диалог с Русия

"Това е в основата на баланса"

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов подчерта днес, че възпирането и диалогът с Русия са в основата на баланса, който търси страната ни. Той каза това на съвместен брифинг с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг в щаб квартирата на НАТО в Брюксел.

„Отляво на Черно море е Крим, отдясно е Истанбул, а зад нас е Косово. Така че принципът, на който държа от тук да се чуе, който съм защитавал, защитавам и за радост и колегата Столтенберг го защитава, е отбрана и възпиране. Затова се въоръжаваме - за да сме силни и да възпираме всякакъв мерак към нашата територия или съюз. Втора точка - диалог с Русия, именно затова работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ „Белене“ и за „Балкански поток“. Това го знаят в Белия дом, в НАТО, в ЕС. Нищо тайно или скрито не правим. Това е балансът, който дава възможност на България да играе и ключова роля в региона, и в Черно море“, подчерта Борисов.

Столтенберг от своя страна похвали България затова, че вече отделя 3,25 на сто от своя БВП за отбрана, както и за ролята на страната ни за решаването на спора между Северна Македония и Гърция, позволила Македония да получи покана за членство в пакта.