София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: До 6-и май да има военновъздушно училище

Понастоящем училището в Долна Митрополия е военен факултет

5 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

До месец страната ни ще има военновъздушно училище. Това обявиха в Долна Митрополия премиерът и министърът на отбраната на среща с курсанти от факултет "Авиационен" на Националния военен университет.

Понастоящем бившето военновъздушно училище в Долна Митрополия е само военен факултет, от който годишно излизат по 9 обучени военни пилоти. Идеята на правителството е до месец да се изготви план, който да получи акредитация от Министерството на отбраната и за парада на 6 май - празника на Българската армия - факултетът да получи статут на военно училище.

Пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че вече са отпуснати средства за частичен ремонт и възстановяване на най-необходимата част от инфраструктурата на ВВВУ „Георги Бенковски“. Има още перспективи за неговото развитие, една от които е изграждане на център за обучение на пилоти, с подкрепата на чужди компании.

Премирът Борисов посочи, че до 25 април Министерският съвет трябва да излезе с решение за възстановяване на Военновъздушното училище в Долна Митрополия и решението да бъде гласувано веднага в парламента.