София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов: Европа трябва да се стреми към Брекзит със сделка

Премиерът участва седмия глобален бакински форум в Азербайджан

пропускане
5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Ако се стигне до Брекзит без сделка последствията ще са много тежки за всички. Това включваше изказването на Бойко Борисов на Седмия глобален бакински форум в рамките на работното му посещение в Азербайджан, предадоха от правителствения пресцентър.

В изказването си Борисов се спря на резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС. Той подчерта, че докато страната ни е била начело на ЕС, се даде голяма перспектива на Западните Балкани. Той изтъкна още важността на състоялия се форум 16 плюс 1 в София, както и на провелата се във Варна среща между ЕС и Турция.

Министър-председателят коментира и темата Брекзит. Борисов не смята, че ще се стигне до сделка между Великобритания и Европа, а последствията на Брекзит без споразумение ще са трагични.

Според Борисов ЕС трябва да работи за среща между Русия и НАТО. Той бе категоричен, че надпреварата във въоръжението винаги е пряко свързана със социалните системи. Той акцентира, че неслучайно в момента България няма нито един конфликт със съседи в Европа и в света.

Той изтъкна също прекрасните отношения с Азербайджан и с президента Илхам Алиев. Днес двамата ще разговарят за възможността за участие на Азербайджан в европейския газов хъб „Балкан“.