София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов и Ципрас с първа копка на интерконектора Гърция-България

На церемонията кприсъства и първият вицепремиер на Азербайджан

пропускане
5 годиниПолитика 13 Боряна Райчева

Премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас направиха първа копка на проекта IGB (интерконектор Гърция - България). На церемонията край ГКПП Маказа в Кирково присъства и първи вицепремиер на Азербайджан Ягуб Еюбов. "Алексисе, тук беше навремето първи форпост срещу НАТО, Турция и Гърция. Сега ние тук отваряме магистрали, пристанища, газови интероконектори!", обърна се премиерът към гръцкия си колега. Той благодари на президента Азербайджан Илхам Алиев, който е обещал да има количества от 1 млрд. куб. м газ за България след 2021 г. Синьото гориво трябва да се доставя в Гърция по Трансадриатическия газопровод (TAP) и по интерконектора IGB до бъдещия Газов хъб "Балкан" в България.

Гръцкият премиер благодари за топлия прием на Бойко Борисов и подчерта, че вертикалният коридор за транспортиране на природен газ ще превърне Балканите в енергиен център. Той заяви, че днешната газова връзка може да бъде разширена към Сърбия и Румъния, с което и тези страни ще могат да диверсифицират своите доставки на „синьо гориво“.

„Искам да благодаря горещо на Бойко за топлия прием. Българо-гръцката граница някога разделяше два различни свята, а днес е един преход между две страни, които се намират в ЕС и между два народа, които си сътрудничат, за да превърнат Балканите от поле на враждебност в поле на сътрудничество и съвместно развитие“, заяви Ципрас.

Той посочи, че природният газ за бъдещата връзка, която ще прерасне във вертикален газов коридор, ще идва от Източното Средиземноморие.

„Енергийната сигурност и диверсификация остават много важен приоритет не само за целия ни регион, но и за Европа... Балканите трябва да се превърнат в регион на благоденствието. За това пристъпихме към изграждането на един пръстен на свързаност, който включва четири страни – Гърция, България, Румъния и Сърбия. Вертикалният коридор за транспортиране на газ ще превърне Балканите в енергиен център“, подчерта Ципрас.

Той отдели особено внимание на активната външна политика, която води Атина. Благодарение на нея е разрешен спора за името с Македония, което дава възможност тази страна също да бъде включена в бъдещия енергиен пръстен и по този начин той да бъде завършен.

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че газопроводите в региона трябва да се наричат Балкански, за да няма конкуренция между отделните страни. Той подчерта, че с новата газова връзка се създават условия за пълна диверсификация на доставките, с което сме изпълнили и нашите обещания към американските партньори. Борисов отдели особено внимание и на газовите находища в Източното Средиземноморие. Според него природният газ от там ще може да минава по газовите магистрали, които в момента се строят. "Който дава най-евтин газ от него ще купуваме", каза още българският премиер.

„Приятелю Алексис, с теб работим дълги години и направихме много добри неща... Навремето тук бяха струпани най-големите дивизиони, а днес ние строим магистрали и газопроводи, а хората от двете страни на границата отиват на почивка“, подчерта Борисов.