София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов и Ердоган разговаряха по телефона

Дали са висока оценка за отношенията между двете страни

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Премиерите на България и Турция - Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган, проведоха телефонен разговор вчера, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.  Ердоган е поздравил Борисов за преизбирането му начело на партия ГЕРБ и посочил, че неговото лидерство е гаранция за добрите отношения между двете страни.

Двамата са оценили високо развитието на отношенията между България и Турция и сътрудничеството в рамките на НАТО, както и за запазване на сигурността и спокойствието по външните граници на Европейския съюз. Обсъдили са ходът на изграждането на интерконекторните връзки на България с Турция и Гърция, които да гарантират енергийна независимост на страната ни. Разговорът по тези теми ще бъде продължен при предстоящото посещение на министъра по европейските въпроси на Турция Йомер Челик, посочват още от пресслужбата.

Президентът Ердоган е посочил, че утрешната визита в България на министъра на храните, земеделието и животновъдството Ахмет Ешреф Факъбаба за участие в българо-турски агрофорум ще спомогне за стимулиране на отношенията в сектора на земеделието и животновъдството, както и на селскостопанската наука.