София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов и Нетаняху със среща на четири очи

Обсъдиха възможността за доставка на газ и борбата с тероризма

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Възможността за доставка на газ и борбата с тероризма обсъдиха на среща във Варна премиерът Борисов и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху. Той изрази благодарноста си към България в опитите й да брани сигурността на Израел.

Ние сме част от една и съща цивилизация, която оценява свободата, мира и напредъка.  Днес тази цивилизация е подложена на атака, предимно от радикалния ислям. Най-голямата сила на радикалния ислям е Иранският режим -  покосява нация след нация - проявява се в Ливан, в Сирия, в Ирак, убива цивилни по света”, заяви Нетаняху.
Израелският министър-председател се обърна с благодарност към Борисов и добави, че България се показва готова за общи постижения.

„Надявам се в сферите, в които Израел е водещ, а България има своите възможности, да развием високите технологии. Надявам се това, което си ми обещал, а ти изпълняваш обещанията – нашите военни заводи да развият изграждането на дронове, някой ден да се реализира”, заяви Борисов.

Нетаняху добави, че според него има голям потенциал за рзвитие и в областта на енергетиката.

„Между България, Израел и Гърция може да бъде изградена газова връзка. Ще стане въпрос по време на разговорите ни и Източно средиземноморски проект – смятам, че малко израелски газ може през Гърция да достигне и до България", каза Нетаняху .

Борисов е домакин на четиристранната среща България, Гърция, Румъния и Сърбия, която ще се осъществи малко по-късно днес. На днешната среща ще бъде обсъдено задълбочаването на регионалната стабилност, както и актуални европейски въпроси.