София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов коментира скандала с поправката „Домусчиев“

От ГЕРБ не искали да пазят нито редник Киро, нито Райън

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

„Ако някой сме искали редник Киро или редник Райън, или който и да е да  пазим, нямало  е да заведем тези дела.“
 
С тези думи Бойко Борисов коментира по време на провелото се днес съвещание на Министерски съвет скандала около Закона за допълнение на Закона за приватизационен и следприватизеционен контрол, станал известен като „поправката Домусчиев“. Борисов посочи като доказателство именно заведените от държавата дела с цел Домусчиев да плати неустойките за неизпълнените задължения.
 
Припомняме, че промените, внесени от депутати от „Атака“ и ВМРО и приети от мнозинството от народните представители на 18 юли, разбуниха духовете както в Парламента, така и в обществото. Вицепремиерът Валери Симеонов нарече поправките лобискти. Обвиненията бяха в посока на това, че промените включваха петгодишна давност на задълженията на концесионерите, което спестяваше огромна сума пари на бизнесмена Кирил Домусчиев по сделката му за Български морски флот. 
 
Пререканията по темата се засилиха още повече във вчерашния ден, след като президента Румен Радев наложи вето на закона, а от БСП заплашиха, че ако той бъде приет в сегашния му вид, ще сезират Конституционния съд. Това накара премиерът Борисов спешно да изиска от депутатите от ГЕРБ да внесат промени в промените, за да няма съмнения.