Гледай
на живо

Борисов: Конфликтът между Русия и Украйна е изключителна заплаха

Продължава визитата на българския премиер в Мароко

Борисов: Конфликтът между Русия и Украйна е изключителна заплаха „Истински съм разтревожен от конфликта, който сега се води между Руската федерация и Украйна. ... thumbnail text

„Истински съм разтревожен от конфликта, който сега се води между Руската федерация и Украйна. Този конфликт е една изключителна заплаха.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на официалното си посещение в Мароко, където изнесе лекция за ролята на България в европейската интеграция на Западните Балкани, съобщиха правителствената пресслужба.

Пред дипломатите българският премиер изрази надежда, че моряците и корабите ще бъдат освободени и така ще бъде избегнат този конфликт. „Войната в Босна и Херцеговина беше толкова близо до нас. Ние, от българска страна, сме го преживели“, припомни още Борисов пред участниците.

В лекцията си в Рабат премиерът Бойко Борисов отличи ключовата роля и усилията на България в процеса на европейското приобщаване на страните от Западните Балкани по време на нашето председателство на Съвета на ЕС. Министър-председателят подчерта, че приетата от европейските лидери Софийска декларация по време на Срещата на върха в София на 17 май ЕС-Западни Балкани даде силно политическо послание към всички партньори от региона, потвърждавайки ангажимента на ЕС към европерспективата на тези държави.

Бойко Борисов бе категоричен, че страната ни ще продължи да работи активно за утвърждаване принципа на разбирателство и добросъседство в региона и за постигането на транспортна, енергийна и дигитална свързаност чрез реализирането на регионалните инфраструктурни обекти.

В изказването си българският премиер открои изграждането на коридорите 4, 8 и 10 като ключови за свързаността в региона и заяви, че реализацията им ще бъде от изключително значение за конкурентоспособността. „Убеден, че ако всичко това го изпълним, Балканите ще изглеждат по различен начин. Ще дадем възможности на бизнеса, товарите и стоките да се движат по максимално кратки пътища“, заяви Борисов.

В рамките на вчерашния ден премиерът се срещна и с председателя на Камарата на съветниците (Горната камара) на мароканския парламент Абделхаким Беншамаш.

Двамата поставиха висока оценка за състоянието и перспективите за развитие на приятелските отношения между България и Мароко и изразиха задоволство от активизирането на контактите през последните години, включително между парламентите на двете страни.