София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов към Станишев: Продължавайте да давате поводи за гордост на България

Станишев бе преизбиран за лидер на ПЕС

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов поздрави Сергей Станишев за преизбирането му за лидер на ПЕС.

„Избирайки ви за трети пореден път за свой лидер, социалистите в Европа ясно показаха каква е оценката им за свършената от Вас работа.
Твърдо вярвам, че демокрацията е най-голямото благо на съвременното ни общество, а неделима част от демократичния процес е опозицията. Вашата роля на коректив към властимащите носи големи отговорности и аз съм уверен, че вашият безценен опит ще бъде истински компас за всички европейски социалисти.
Радостен съм, че българин е председател на второто най-голяма политическо семейство в Европа. Пожелавам ви здраве и успех в третия ви последователен мандат като председател на ПЕС.
Продължавайте да давате поводи за гордост на България, пише в поздравителния адрес на премиера.

Сергей Станишев бе преизбран за трети мандат като лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС). На конгрес на формацията в Лисабон "за" преизбирането му гласуваха 270 делегати, 23 бяха против, а 29 се въздържаха.

Станишев е лидер на ПЕС от 2011 г. и бе единствен кандидат за поста, за който бе издигнат от БСП. Според устава на ПЕС кандидатурата се гласува тайно. Преди вота генералният секретар на ПЕС Ахим Пост представи кандидатурата на Станишев и го обяви за "истински европеец, истински социалист и истински лидер".

От своя страна Станишев каза, че има две заплахи, с които трябва да се борят социалистите - от една страна екстремно десните и популистите, а от друга - арогантната и самозабравила се десница. Той обяви още, че ЕНП се орбанизира и призова за победа на ПЕС на изборите за евродепутати.