София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов на конгреса на ЕНП

Има ли дисциплина в ЕНП или няма?, запита лидерът на ГЕРБ

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов говори пред делегатите на конгреса на на най-голямата политическа партия в Европа – Европейската народна партия (ЕНП).
„Дисциплината е най-важното нещо в една организация. Дори днешното поведение на конгреса показва защо сме толкова уязвими напоследък“, каза в речта си българският министър-председател.„Искам да си зададем елементарен въпрос – Има ли дисциплина в ЕНП или няма?“, подчерта Борисов.

Днес ЕНП избира водещия си кандидат на евроизборите през 2019 година. Делегатите на конгреса ще избират между председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер (Германия) и заместник-председателя на ЕИБ Александър Стуб (Финландия), съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
Борисов подчерта, че в речите си пред конгреса всички днес искат да покажат както на Вебер, така и на Стуб, какво ще очакват бъдещия шеф на Европейската комисия.

Според председателя на ГЕРБ две са големите опасности пред Европа. „Това е Брекзит. Има няколко неясноти, които са изключително ключови и ние не ги дебатираме тях, за да подкрепим Барние като най-голяма партия. Другото е „Европа на две скорости“. Ако миграцията не ни раздели или успяхме да се справим, то „Европа на две скорости“ ще счупи Европа и евроскептицизма в страните от Източна Европа ще бъде голям“, обясни Бойко Борисов.
Той пожела успех на конгреса и на кандидатите от ЕНП, но на напомни, че на кандидатите ще им бъдат задавани въпроси от опонентите, на които въпроси от ЕНП нямат отговори и именно върху това трябва да работят в самата европейска партия.