София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов на официално посещение в САЩ

Среща се с президента Тръмп

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов заминава на официално посещение в САЩ, където утре ще се срещне с президента Доналд Тръмп в Белия дом. Сътрудничеството в рамките на НАТО и енергийната диверсификация се очаква да бъдат във фокуса на разговорите между двамата лидери.

Бойко Борисов се среща с американски президент в Белия дом за втори път, първия беше през 2012-та - с Барак Обама.

Доналд Тръмп се очаква да повдигне въпроса за внос на американски втечнен природен газ в България. В Съединените щати има бум в производството на втечнен газ и се търсят нови пазари за износ в Европа и Азия.

Това е и част от усилията на Вашингтон да се намали зависимостта на Източна Европа от руските газови доставки, смята посланик Дан Фрийд - дългогодишен дипломат и почетен сътрудник на Атлантическия съвет във Вашингтон.

Очаква се американският президент да повтори искането си към европейските държави членки на НАТО да увеличат разходите си за отбрана. В българската делегация участват вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, министрите на финансите и икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов.

Според вицепремиера Каракачанов България е отворена за американски инвестиции в отбраната.