София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Нацията има сила, когато духът и мечът се кръстосат

Премиерът и генералният директор на ЮНЕСКО разгледаха изложбата "Мечът на хан Кубрат"

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

"Една нация има сила, когато духът и огненият меч се кръстосат,заяви министър-председателят Бойко Борисов пред генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле.  Двамата заедно  разгледаха изложбата "Мечът на хан Кубрат" в Националната художествена галерия в София.
 
Премиерът запозна г-жа Азуле с част от историята на меча и пръстена на хан Кубрат,като обясни пред гостенката:
„С това се е справила международната политика тогава. Това е превъплъщението – с огнен дух и меч, това е в България в днешния ден, така пеят и децата. Да се кръстоса духът с огнения меч – тогава вече една нация има сила. Красота, красота, ама си е меч."
 
От своя страна пък Азуле посочила, че красотата на меча се е запазила по-добре от силата му.
 
Пръстенът и мечът на хан Кубрат, експонирани в галерията, са част от съкровище, открито през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна.
 
Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро.
 
Мечът на хан Кубрат ще бъде показан на изложба в Националната галерия "Двореца" в рамките на Дните на Ермитажа в София. Експозицията ще може да се разглежда до 30 юни.