София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов намеква, че Йончева привлича вниманието на терористите към България

Премиерът отговори на въпрос на депутатката

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов намекна, че въпросът, зададен от депутатката от БСП Елена Йончева за срещата му с президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани, може да създаде проблеми със сигурността, привличайки вниманието върху България.

„Много хора по света слушат такива като нас, когато се изказват и решават да накажат. Дори водещи служби в света, държави с къде - къде над нас експертиза всеки ден ги торпилират и им създават проблеми. За съжаление с днешния отговор аз привличам това внимание, надявам се дотук да спрем”, коментира министър-председателят в народното събрание по време на парламентарния контрол.

Той посочи, че позицията на България за единен Ирак остава непроменена и че не са поемани никакви ангажименти по време на срещата с кюрдската делегация. Темата не е обсъждана и по време на срещите с френския президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел.

Срещата Борисов – Барзани се състоя на 25 май.

През септември в Иракски Кюрдистан е насрочен референдум за независимост.

В декларация от петък турското министерство на външните работи нарече референдума „сериозна грешка“.