София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов обеща:7,5 млн. отиват за УНСС

Парите ще бъдат отпуснати във вторник

5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

7,5 милиона лева държавни пари ще бъдат дадени за довършването на строящия се в момента корпус на Университета за национално и световно стопанство. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов след срещата му с ректора на учебното заведение.
 
"Във вторник тези 7,5 милиона лева ще ги гласуваме.  Не може да го оставим този строеж да стои като паметник на културата д кавички, в този му вид. Ако ги оставя да продължат да спорят- финанси, МРРБ, университетът, да си налагат санкции, корекции и всичко останало, това ще остане така."
 
Икономическият министър Владислав Горанов пък беше категоричен, заявявайки: ,,Икономическият университет не може да допуска икономически грешки."
 
А относно това кой ще плати цената за вече направените грешки, Горанов обясни:
"По отношение на европейските средства имаме изградена система за управление. И когато се констатира нередност, европейският бюджет е предпазен. Но кой ще предпази българския? Или искате да ми кажете, че сега аз трябва да платя с вашите пари тази финансова корекция и то при положение, че не съм възложител."
 
Ректорът на учебното заведение  проф. Стати Статев пък от своя страна се опита да обясни причината, довела до финансовата корекция.
 
"Вече има направена корекция, за която спомена и министър Горанов, защото се оказа, че когато строителите започнах да строят корпуса, под него, където се намираме сега, минава централния топлопровод и  електроинсталация, доколкото съм запознат, които не са били отбелязани."
 
Припомняме, че преди дни стана ясно, че Университетът за национално и световно стопанство няма достатъчно средства да довърши изграждането на новия си корпус, струващ общо 11 милиона лева, заради наложена финансова корекция в размер от 10%.
 
Проектът трябва да бъде завършен съвсем скоро, а оставащите европейски пари за него са 4 милиона и половина, като молбата на ръководството на УНСС е договорът да бъде удължен с около година и поливана.