Гледай
на живо

Борисов обеща "първа копка" на газовата връзка с Гърция през юни

Хъбът "Балкан" няма даоведе до нов газ у нас

Компании от Саудитска Арабия, Германия и Италия ще бъдат поканени за участие в конкурса за строежа на газовия хъб "Балкан",

Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Шарм Ел-Шейх, по време на форума ЕС - Арабска лига. След срещите му с представители на Саудитска Арабия стана ясно, че страната проявява интерес към проекта.

По думите на премиера Бойко Борисов строежът на газовия хъб "Балкан" е важен за енергийната сигурност както в  целия регион на Югоизточна Европа, таки и в частност за България.

"Той ни гарантира същите количества газ, които имаме в момента да продължим да ги имаме", допълни премиера. 

"Искаме да привлечем колкото се може повече компании - големи, мощни с огромен опит. Техните компании правят по 40-50 км газопроводи на ден", обясни още Борисов. 

Съвсем скоро стартира и изграждането на газова връзка с Гърция, "Първата копка" ще бъде направена през месец юни. Вече са обявени обществените поръчки за самото строителство, както и за доставката на тръбите. Търговете са в заключителна фаза.

Изграждането е оценено на 185 млн. евро, а до финалната права бяха допуснати пет консорциума - в някои от тях участват големите български компании "Глaвбoлгapcтpoй",  "Джи Пи Груп" и "Tpeйc Гpyп Xoлд".

За проекта има и одобрена от Европейската комисия схема за финансиране. Общата стойност е почти 470 млн. лева.

Интерконекторът е проектиран за транспортиране на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция.