София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Оборудване за милиони може да се унищожи

Тази стока не е краставици и домати, а ядрени ректори

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Не мога да разбера каква е тази истерия. Така премиерът Бойко Борисов коментира протестите срещу рестартиране на проекта за строителството на АЕЦ "Белене", използвайки присъствието на медиите в началото на заседанието на правителството, за да коментира темата.

Той обяснява, че не "схваща" защо протестът е насочен срещу него, докато в същото време в Москва бил президентът Румен Радев.

"Тази стока, тя не е домати и краставици, а ядрени ректори" и че тези мииарди може да отидат за скрап. "Не сме толкова богати, че да можем да си го позволим. Продажбата става с разрешение на производителя. Ако ще ги пращаме в музей, значи трябва да направим специален музей, където да ги закараме. Това ще е най-скъпия музей за над 3,5 млрд. лв., заяви Борисов преди медиите.

Борисов коментира, че едно оборудване за милиони може да се унищожи, заради разминавания в политически нагласи. Единствената грижа е свързана с опазването на съоръжения, за които българския данъкоплатец вече е платил.

Тук няма нито Русия, нито Америка, нито Европа. Това не е старата наша позиция, когато едни казваха, че тези реактори не са произведени, руснаците най-вероятно лъжат, че те не са готови, даже да искаме да си ги вземем, за да видим, че те не са готови да платят неустойките. Оказа се, че те са готови, пратиха ги и може би са забравили, че се бяха натрупали по близо 90 млн. лв. лихви по тях. Ако не ме лъже паметта по 327 000 лв. на ден българския данъкоплатец плащаше по тези реактори. Накрая с президента Путин се разбрахме да ни ги опростят и да не ни ги искат. Бяха се натрупали 90 млн. лв.“, казва още Бойко Борисов.