София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов оглавява делегация за конгреса на ЕНП

Избират водещия кандидат на партията за евроизборите през 2019 година.

5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов ще оглави българска делегация на конгреса на най-голямата политическа партия в Европа – Европейската народна партия (ЕНП). На него ще бъде избран водещият кандидат за евроизборите през 2019 година.

Конгресът ще се проведе в Хелзинки, Финландия, на 7 и 8 ноември.

Делегатите на конгреса ще избират между председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер (Германия) и заместник-председателя на ЕИБ Александър Стуб (Финландия), съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Делегацията на ГЕРБ ще бъде ръководена от председателя на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов. В делегацията са още заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, заместник-председателите на партията и кметове на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, както и кметовете на Варна, Благоевград, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Враца, Видин, Шумен, Разград, Търговище, Смолян, Сливен, Ямбол, Казанлък, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Перник и Силистра, които са избрани с листата на ГЕРБ, съобщава Канал 3.

В състава на делегацията влизат още евродепутатите от ГЕРБ и българският еврокомисар Мария Габриел.

За участие в конгреса са поканени над 2000 души от 40 държави. Делегатите ще приемат и общи позиции по важните за Европа теми, сред които сигурност, миграция, икономически растеж и нови работни места, сътрудничество със съседни на ЕС държави.

Планирано е изказването на председателя на ГЕРБ и премиер на България Бойко Борисов да бъде на 8 ноември, четвъртък, между 10:20 и 11:30 часа българско време.