София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов отказва да намалява данъците

Изявлението е в отговор на предложените от Пеевски промени

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

По време на годишния бал на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) премиерът заяви, че няма да намалява данъците. Борисов разкритикува ДПС за предложенията за диференцирани ДДС ставки върху хляба, лекарствата и книгите.

„А защо не и на млякото, и на месото. И тогава ще кажем – няма да е 10%, а ще стане 20% данъкът на вас, които си мълчите. Популизмът стигна дотам, че всеки се надпреварва – дори една либерална дясна партия като ДПС да говори за безплатни неща непрекъснато. Безплатни неща няма в живота. Безплатното за едно означава по-високи данъци за тези, които работят“.

Миналата седмица депутатът от ДПС изненадващо се появи на работа в Парламента и съобщи, че иска да внесе проект за свалянето на ДДС върху хляба, лекарствата, книгите, както и да се помисли за безплатни детски градини.

Борисов също допълни, че е много впечатлен от обиколката по заводите и счита, че България е индустриална държава отново, каквато е била преди 1945.

Премиерът посочи, че с финансовия министър са се договорили да се отпуснат пари за необходимите детски градини и ясли, за да могат жените да работят и да се чувстват равнопоставени.

„Колкото градини и ясли липсват в България, ще отделим ако трябва и 100, 200, 500 млрд. лв. Ако трябва и ще ги построим. Защото има смисъл.“

Борисов също така си приписа заслугите за справянето на страната с мигрантския проблем.

Собственикът на сайта ПИК написа от профила си, че балът на КРИБ не е място за държавник като Борисов, а е „кичарско дефиле на парвенюта, ченгета и бивши мутри, изживяващи се като честни бизнесмени от национално значение.“ Той разкриткува премиера, че с присъствието си на събитието ги легитимира.