София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Отношенията с Русия и обвиненията в шпионаж нямат общо

Малинов е на свобода срещу гаранция от 50 хиляди лева

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Отношенията с Русия и скандалът около обвиненията в шпионаж на лидера на българското движение "Русофили" Николай Малинов не могат да бъдат свързани помежду си. Това обяви в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов.

"Опитват се да поставят този шпионажен скандал в равнината на отношенията ни с Русия. Не виждам причина да се свързват едно с друго", заяви Борисов.

Когато се случи нещо, с което не сме съгласни, Министерството на външните работи реагира. Когато руските олигарси се опитват изпълнят проекти в България, свързани с нашия военно-промишлен комплекс и другите, и нашите специални служби работят съвместно с други служби и прокуратурата. Аз не играя никаква роля в този процес. Борисов подчерта, че България в своята политика се ръководи от ЕС и НАТО.

Във вторник главният прокурор на България Сотир Цацаров заяви, че Малинов е обвинен в шпионаж. Според Цацаров лидерът на движението е събирал данни за българската вътрешна и външна политика, в частност в интерес на обществото на "Двуглавия орел" и на Руския институт за стратегически изследвания, които са базирани на територията на Руската федерация. Прокуратурата смята, че обвиняемият е работил срещу интересите на България и се стреми да промени политическия вектор на развитието на страната от западен към руски.

Малинов заяви в сряда, че е изненадан, че е наречен шпионин за разговорите си с руски партньори. Той също така потвърди, че планира да създава информационни, детски и музикални телевизионни канали, а също така възнамерява да сформира политическа партия и не вижда в намеренията си нито нарушения на българското законодателство, нито заплаха за националната сигурност.

Малинов е на свобода срещу гаранция от 50 хиляди лева.