Гледай
на живо

Борисов пак предовратява протест

Кани кметовете на среща

Борисов пак предовратява протест Кметовете от малките населени места отменят протеста си за утре, след като бяха поканени на среща с ... thumbnail text

Кметовете от малките населени места отменят протеста си за утре, след като бяха поканени на среща с премиера Бойко Борисов.

В понеделник министър-председателят ще се срещне с представители на Националното сдружение на кметовете на кметства, съобщи Румен Стоянов, кмет на Калофер и председател на сдружението.

Днес кметовете се събраха на мълчалив протест в Калофер, а за утре бе организиран протест на жълтите павета пред Парламента и Министерски съвет. Кметовете настояват за законодателни промени, които да дават повече финансова независимост на малките населени места от общините, както и за връщане на прага за избор на кметове да става със 100 души по постоянен адрес.

Преди месец те излязоха на улицата, за да обявят исканията си и отправиха едномесечен ултиматум към правителството да реши проблемите им.

Управниците на по-малките населени места посочват, че въпреки че общинските съвети гласуват бюджетите им, пари постъпват рядко и по малко. Затова са принудени да плащат за всичко с лични средства. Те настояват всяко кметство да има собствен и гарантиран бюджет, а със закон държавата да задължи кметовете на общини да спазват решенията на общинските съвети да го привеждат в пълен размер.