София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов пак предовратява протест

Кани кметовете на среща

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Кметовете от малките населени места отменят протеста си за утре, след като бяха поканени на среща с премиера Бойко Борисов.

В понеделник министър-председателят ще се срещне с представители на Националното сдружение на кметовете на кметства, съобщи Румен Стоянов, кмет на Калофер и председател на сдружението.

Днес кметовете се събраха на мълчалив протест в Калофер, а за утре бе организиран протест на жълтите павета пред Парламента и Министерски съвет. Кметовете настояват за законодателни промени, които да дават повече финансова независимост на малките населени места от общините, както и за връщане на прага за избор на кметове да става със 100 души по постоянен адрес.

Преди месец те излязоха на улицата, за да обявят исканията си и отправиха едномесечен ултиматум към правителството да реши проблемите им.

Управниците на по-малките населени места посочват, че въпреки че общинските съвети гласуват бюджетите им, пари постъпват рядко и по малко. Затова са принудени да плащат за всичко с лични средства. Те настояват всяко кметство да има собствен и гарантиран бюджет, а със закон държавата да задължи кметовете на общини да спазват решенията на общинските съвети да го привеждат в пълен размер.