София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: По-близки от Македония нямаме

"Да спрат с братоубийствената война"

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов отправи апел към уперавлението в Северна Македония да спрат братоубиствената война и пропагандата.

Ние по-близък народ, по-близки хора нямаме. И ако ние ги спрем да влязат в ЕС, би било записано в историята, че всичките 27 страни са ги подкрепили, а България са я спрели. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с президента по актуални въпроси, свързани с европейското развитие на Северна Маедония.

Премиерът призовава правителството в Северна Македония да спре да си играе с миналото и история и да се концентрира върху бъдещето си.

А според министъра на отбраната Красимир Каракачанов правителството в Скопие се подиграва с България, за да печелят време.

"Абсолютно единодушни сме, че въпреки някои наченки на работата на историческата комисия, нещата не са задоволителни и причината за това е политиката на Скопие да протака и да печели време", категоричен е Каракачанов

Военният министър призовава до няколко дни да бъде изработена обща и национална позиция и консенсус от всички политически парламентарно представени парти. Той също така настоява да няма разделяне на Албания и Северна Македония.

Външният министър обърна внимание, че България подкрепя членството на Македония в ЕС, но това не е безусловно.
"България винаги е подкрепяла европейската перспектива на страните от Западните Балкани, в това число и Северна Македония, но тази подкрепа никога не е била безусловна", подчерта първият дипломат на България.

Тя поясни, че България ще подкрепи членството на съседката ни, но с ясни и конкретни условия.