София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов почете паметта на македонските евреи

Той присъства на възпоменателна церемония в Скопие

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов участва във възпоменателната церемония днес в Скопие по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В памет на жертвите на Холокоста българският министър-председател, заедно с премиера на Република Македония Зоран Заев, поднесе венец на паметника на загиналите евреи.

Само, ако се опитаме да се върнем назад във времето, ако се опитаме за момент да си представим онези хора с черни униформи, нацистите, които са били тука. Какви нечовешки неща са направили с живи човешки същества“, така започна речта си пред събралото се множество българският премиер. Той подчерта заслугите на българския народ за спасяването на 48 000 евреи.

Борисов припомни, че преди 20 години на Балканите са се разиграли не по-малко кървави събития. „Затова смисъла, освен да оказваме своя дълбок поклон, скръб, е да извадим изводи. Да разберем, че на Балканите трябва да работим заедно, да градим, да вървим към по-добро бъдеще. Нека всичко това да остане в историята, нека не го забравяме, но да не допускаме никога подобни събития“, заключи българският министър-председател.

Бойко Борисов е първият български министър-председател, който участва в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В официалната българска делегация за церемонията са включени и представители на еврейската общност.

В рамките на посещението са планирани и двустранни разговори между премиерите Борисов и Заев.