София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов похвали страната ни пред Жан Аселборн

Премиерът Борисов се срещна с външния министър на Люксембург

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Премиерът Борисов похвали България пред външния министър на Люксембург Жан Аселборн, по време на състоялата днес среща между двамата лидери. „България е атрактивна дестинация за инвестиции, търговия и надежден партньор с бързорастящ пазар.”, заяви Борисов в разговора с Аселборн.
 
Двамата политици обсъдиха конструктивните двустранни отношения между страните ни, основани на общи ценности, с партньорство в НАТО и ЕС, както и добрия потенциал за развитието им. 
 
Българският министър-председател  и Аселборн изразиха желание за активиране на политическия диалог на всички нива по въпроси от общ интерес. Пример в тази посока са търговско-икономическите отношения с фокус сътрудничество в сферата на инвестициите, търговията и туризма.
 
Борисов и Жан Аселборн дискутираха също и актуални теми от европейския и международен дневен ред. Те се спряха на преговорите за Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. Премиерът ни беше категоричен, че ЕС има нужда от такъв бюджет, който да отговаря и на традиционните, и на новите приоритети на Общността, което означава  още по-добър живот за всеки европейски гражданин, изтъкна Борисов.
 
В рамките на срещата бе очертано, че основните предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз. Като акценти сред тях бяха посочени демографските промени, глобализацията на световната икономика и цифровизацията, както и  изменението на климата.