Гледай
на живо

Борисов посрещна патриарха и главния мюфтия

Поводът - промените в Закона за вероизповеданията

Борисов посрещна патриарха и главния мюфтия Премиерът Бойко Борисов разговаря днес с патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи. С... thumbnail text

Премиерът Бойко Борисов разговаря днес с патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи. Срещата бе по инициатива на премиера, а повод - промените в Закона за вероизповеданията, които предвиждат опрощаване на дългове на вероизповеданията.

"Срещата мина в духа на толерантност и разбирателство. Ние като граждани на тази държава сме длъжни да пазим мира и спокойствието в България, който сме го наследили от нашите бащи", коментира след срещата главният мюфтия Мустафа Хаджи. 

Още в събота министър-председателят съобщи, че е поканил двамата духовни водачи на среща, след разгорещените дебати в парламента по повод опрощаването на дълговете на мюфтийството.

Днес Мустафа Хаджи посочи, че дълговете на мюфтийство са от 2005 г., голяма част от задълженията, които според експертни оценки са над 8 млн. лева, са лихви. Натрупаните дългове са стари задължения върху които текат лихви, обясни главният мюфтия и отказа да влезе в конкретика.

"Това е работа на счетоводството, не се занимавам с тези въпроси. Не искам да казвам нещо, което може да ви подведа", заяви той.

Според Мустафа Хаджи приходите са твърде малко, затова са натрупани и дългове. По думите му приходите на мюфтийството са недостатъчни, защото голяма част от вакъфските имоти са одържавени по време на комунистическото управление и след това не са върнати.

Според данни на Министерството на финансите шест вероизповедания у нас имат дългове за 8,267 млн. лева. От тях най-много - над 8,2 млн. лева са на Главното мюфтийство.

Миналата седмица на първо четене депутатите решиха до освободят от задълженията натрупани към държавата Главното мюфтийство. Срещу решението се обявиха Патриотите, а опозицията заподозря договорка между ДПС и ГЕРБ.